De ziekte van Waldenström is een kwaadaardige woekering van lymfocyten, één van de soorten witte bloedcellen. We kunnen ook spreken van een non-Hodgkin lymfoom (lymfeklierkanker). Daarvan bestaan er verschillende soorten, die onderling sterk verschillen. De ziekte van Waldenström kenmerkt zich door de aanwezigheid van een abnormaal eiwit (M proteïne) en een langzaam progressief verloop. Het begin van de ziekte is vaak heel sluimerend. Het komt regelmatig voor dat de ziekte van Waldenström bij toeval wordt ontdekt. Bijvoorbeeld omdat je bloed om een heel andere reden onderzocht wordt. De ziekte kan jarenlang zonder klachten bestaan. Krijg je wel klachten, dan kunnen die heel uiteenlopend zijn. Het gevolg daarvan is dat je dokter de ziekte soms pas laat herkent. Ook omdat die maar zo zelden voorkomt.
De belangrijkste ziekteverschijnselen zijn:
- De vermoeidheid en vermagering die vaak voorkomen bij mensen met kanker. Bij de ziekte van Waldenström kan dat nog een extra oorzaak hebben: de vergrote milt zorgt voor druk op de maag, zodat je bij de maaltijd snel het idee hebt dat je vol zit
- Bloedarmoede is een van de meest voorkomende complicaties (door het verstoorde afweersysteem heb je meer kans op infecties)
- Bloeduitstortingen en andere bloedingen komen vaak voor
- De woekering van lymfocyten kan leiden tot vergroting van lymfklieren, de milt en de lever.
Dit veroorzaakt uiteenlopende klachten - Fenomeen van Raynaud: M-proteïnen hebben de neiging bij kou te gaan klonteren.
Dat kan tintelingen of gevoelloosheid in handen en voeten veroorzaken - De stroperigheid van het bloed kan een goede doorstroming belemmeren.
Gevolgen zijn onder meer hoofdpijn en wazig zien - Aantasting van de uiteinden van de zenuwen door de M-proteïne. Dat heet polyneuropathie.
Ook dat veroorzaakt tintelingen in handen en voeten, pijn en gevoelloosheid.
Veel Waldenströmpatiënten hebben daar last van.
De aandoening is vernoemd naar een Zweedse internist, die de ziekte voor het eerst heeft beschreven. De officiële medische aanduiding van deze soort non-Hodgkin lymfoom is lymfoplasmacytoïd lymfoom. Bij dit type non-Hodgkin lymfoom worden heel vaak M proteïnes aangetroffen. Typerend voor de ziekte van Waldenström is dat het gaat om een M proteïne van het IgM type.
Voor verdere uitleg en vragen verwijs ik iedereen graag door naar de website van Hematon (de teksten op de website zijn aangepast, bovenstaande laat ik maar even staan).