De laatste loodjes

Donderdag 1 december werden we weer bij Dokter Zuetenhorst in het SFG verwacht, in verband met de uitslag van de 7e kuur. Deze keer kwamen we beslagen ten ijs met ons papier met vragen. Na de vorige keer, toen we tussen neus en lippen door van Dokter van Zaanen te horen kregen dat de kuur doorging zolang het eiwit zakt, wilden we toch wel weten hoe dokter Zuetenhorst daarover dacht. Allereerst kregen we natuurlijk de uitslag te zien. Het eiwit was gezakt van 29 naar 24, daarbij waren ook alle andere bloedwaarden dik in orde. Dus dat was goed nieuws. Hierna ging de dokter meteen verder met te vertellen dat zolang het eiwit daalt er doorgegaan wordt met de kuur. Er veranderen wel een paar dingen. Na 8 kuren is mijn lichaam blijkbaar wel klaar met de chemo (anders ik wel), dus die wordt er uit gehaald. Hierdoor blijft alleen de immunotherapie over. Plus het slikken van de prednison. Voordeel van deze afgeslankte behandeling is dat de bijwerkingen grotendeels verdwijnen, nadeel is dat ik nog steeds elke drie weken in de stoel bij de dagbehandeling aan het infuus moet zitten. Maar het is voor het goede doel, zullen we maar zeggen. De behandelingen gaan net zolang door tot het eiwit niet meer daalt. Die is dan, zoals de dokter zegt, op een plateau gekomen. Hoeveel behandelingen dit gaan worden, is niet duidelijk. Het zal in ieder geval niet meer met zulke grote sprongen gaan. En waneer het plateau is bereikt, mag ik het allemaal weer zelf doen. Geen extra infuus of pillen. Het enige wat er dan nog gebeurt is dat ik eens in de zoveel tijd gecontroleerd wordt of de bloedwaarden nog goed zijn. En het is aan mijn lichaam, conditie en gezondheid om dit zo lang mogelijk vol te houden. De dokter vertelde dat een ander patiënt van haar het wel 2 jaar zonder chemo heeft uitgehouden. Op de patiëntenbijeenkomst vertelde een vrouw dat ze al 6 jaar zonder chemo is, dus er is van alles mogelijk. Ik hoop maar dat het heel lang gaat duren, want de behandelingen ben ik nu ook wel zat.

Zelf merk ik ook dat het al wat beter gaat. Ik heb al meer energie, het eiwit zit ook nog maar op 24 i.p.v. 50, misschien heeft dat er ook mee te maken. Langzamerhand ga ik weer over tot de orde van de dag, hoewel ik het nog wel van dag tot dag moet bekijken. Mijn (ontwerp)werk heb ik al eerder opgepakt en nu kan ik ook weer meer uren maken zonder me meteen moe te voelen.

Intussen is het dinsdag 13 december en is mijn 8e en laatste kuur afgelopen. De dipdag op zondag viel mee en ook vandaag gaat het redelijk goed. Wel een fijn idee dat er voorlopig geen chemo meer in mijn lichaam wordt gespoten en dat ik het weer op eigen kracht mag proberen. De afgeslankte kuur even afwachten en kijken hoe ik daar op reageer, maar die zie ik met een positief gevoel tegemoet.  En uiteraard wensen wij iedereen natuurlijk fijne feestdagen toe.

 

Lieve groeten, Patrick, Karin, Sara en Gijs.

2 antwoorden op “De laatste loodjes”

  1. Gelukkig van de chemo af. Kunnen we nu met nieuwjaar weer aan het bier ?? (met mate natuurlijk)

    Goed te horen dat je je beter voelt, heb al zin in 31 december

    Gr Tim

  2. Dag Patrick,

    Je verhaal heb ik gelezen. Er zit vooruitgang in wat de inhoud van de kuren betreft. Fijn voor je. Je kunt nu met je gezin misschien een warme kerst tegemoet zien en het nieuwe jaar ingaan zonder chemo. ik hoop van harte dat je je beter blijft voelen. En dat je over een aantal maanden ook kan zeggen, dat je al lang geen kuren meer hebt gehad en dat het goed met je gaat.
    geniet van je gezin, warme feestdagen en kerstgroet, Mijo de Jonge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.